Hőszigetelés, ami egész évben kitart? A dryvitban nem fog csalódni

A hőszigetelés hiányáért vagy a rossz szigetelésért nagy árat fizethet egy ingatlan tulajdonosa. Mindenki tudja, hogy a jó szigetelés kifizetődő befektetés.

Az épületek homlokzata nem maradhat védtelen, különben az időjárás minden hatása azonnal nyomot hagy rajta. A lakók is megérzik a szigetelés hiányát, nemcsak télen, hanem nyáron is. Habár nem olcsó projekt elvégeztetni, megéri, mert a megtakarított energián rengeteget lehet utána spórolni.

Miért működik a dryvit szigetelés?

A dryvit szigetelésről érdemes egy kicsit szót ejteni, mert egyike azoknak a hőszigetelő rendszereknek, amiket előszeretettel alkalmaznak ingatlanok korszerűsítésére, felújítására.

A Dryvit a Balatonfűzfői Nikecell gyár neve volt, azonban a dryvitozás ma már általános megnevezése magának a hőszigetelő rendszernek. A rendszer alapja a polisztirolhab vagy hungarocell lap, amit jellegzetes technikával rögzítenek az épület kijelölt pontjaira.

A méretezett és szorosan egymás mellé illesztett, falhoz ragasztott lapok csak akkor érnek valamit, ha teljesül néhány feltétel. Mindenekelőtt fontos rendszerben gondolkodni és komplett hőszigetelő anyag csomagot választani. A gyártó által ajánlott új, minőségi rendszerben nem kell csalódnia a megrendelőnek.

Szintén lényeges, hogy kik és mikor, illetve hogyan látnak neki a dryvit hőszigetelés telepítésének. A dryvit hőszigetelés nem ér semmit, ha hibás a kivitelezés.

Mitől válhat egy drága hőszigetelő rendszer haszontalanná?

Nem mindegy, milyen időjárási viszonyok között történik a telepítés. A csapadékos idő mellett a túl nagy meleg sem jelent ideális körülményt. Az időjárás hatással van az anyagokra, például kánikulában a vakolat gyorsabban szárad, ezért később megrepedhet. Nedves levegő, csapadék hatására foltosodással kell számolni. A tél természetesen szóba sem jöhet, mert öt celsius fok alatt a ragasztó anyagok nem tudják végezni a dolgukat.

A felület megfelelő előkészítése, a helyes rétegrend alkalmazása, a helyszíni adottságokhoz választott eszközök használata alapvető feltételei a szakmailag színvonalas kivitelezésnek.